Stecco

A Stecco féle Fascia Manipulációs technika a testünkben jelentkező fájdalmakat kezeli. Rendkívül hatékony módszer. Több éves/évtizedes panaszok is könnyedén megszüntethetőek, csökkenthetőek általa. A kötőszöveten(fascián) létrejött elváltozásokon dolgozik. 

 Testünk legnagyobb részt kötőszövetből áll. Nagyon sok érzékelő szervecskét (receptort) tartalmaz,ezért amennyiben a fascián sérülés, elváltozás történik, azt fájdalomként érzékeljük. De, hogyan is keletkeznek ezek a fájdalmak?

Ahhoz, hogy ezt megértsük, tudnunk kell, hogy minden sejtünk kötőszövetesen össze van kötve a szomszédjával, ami szintén a szomszédjával, és így tovább. Ilyenformán a lábujjhegyünk is összeköttetésben van az orrunkal.

Tehát, ha például gyerekkorunkban kibicsaklott a bokánk, az felnőttkorban okozhat derék panaszokat, vállfájdalmakat, vagy akár migrént is.

 Fájdalmainkért felelősek lehetnek belső szerveink is. Minden szervet körbevesz egy kötőszövetes burok, ami szintén összeköttetésben áll egy másik kötőszövetes burokkal…Minden szervnek megvan a saját mozgásigénye, hogy funkcióját el tudja látni. Gondoljunk csak a bélmozgásokra. Beleknek sokat kell mozdulni, csavarodni, hogy a benne lévő táplálékot keverni tudja. Amennyiben a szervek körüli kötőszövet állapota nem kielégítő, akkor szerveink mozgása zavart szenved, így nem tudják ellátni tökéletesen a funkciójukat , és kialakul egy diszfunkciós állapot. 

 A testünk, hogy adjon az adott szervnek egy kicsivel több mozgásteret, ezeket a kötőszövetes feszüléseket kihelyezi a végtagokra. Sokszor ilyenkor jelentkeznek sérülés vagy túlterhelés nélküli , megmagyarázhatatlan fájdalmak.

Például tüdőelváltozások okozhatnak fájdalmakat a karokban, a vese utánozhat lumbágó szerű panaszokat, achilles fájdalmakat. A belső elválasztású mirigyek is jelezhetnek a csuklónál, bokánál stb.

Olyan is előfordulhat, hogy gyerekkori visszatérő fülgyulladások boka, vagy nyaki panaszokat okoznak felnőtt korban. Nagyon sok variáció lehetséges, mindegyik egyéni.

 Amennyiben ez a kompenzáció hosszabb ideig fennáll, elkezdhetnek deformációk is létrejönni az ujjakon(pl kalapácsujj, hallux valgus). Ha már nem tudja hova rakni a test a feszülést, elkezdődnek a fájdalmak a szervek tájékán is, elkezdődhetnek sejtszintű elváltozások is az adott szervben.

A kezelés mindig egy alapos kórtörténet felvétellel kezdődik. Meg kell tudnunk, az adott probléma kiváltó okát. Majd egy alapos betegvizsgálat után, elkezdjük a terápiát, ami a fascián lévő besűrűsödött részek kezeléséből áll.

Borsos Boglárka

2005-ben végeztem a Szegedi Tudományegyetem gyógytornász szakán.

Munkám során nagyon sok csodás gyógyulást tapasztaltam, mégis voltak esetek,amikor kevésbé volt látványos az eredmény, vagy azt, csak hosszú hónapok alatt értük el. Majd rátaláltam a kötőszöveti terápiákra, és azonnal beleszerettem. Számomra evvel lett teljes mindaz, amivel annak idején én a gyógytornász szakmát választottam.

Telefon:  +36 20 212 1271
E-mail: bogifajdalomterapia@gmail.com