Schroth – terápia

 

Schroth – terápia

A gerincferdülés (Scoliosis) és Mm.Scheuermann kór leghatékonyabb 3D kezelési módszere, gyerekek és felnőttek esetében is. Aktív nyújtásokkal, a korrigált testhelyzet betanítása, a nem megfelelő testkép leépítése is, a módszer részét képezik.
A páciens a tornát elsajátítja és otthonában gyakorolja. A feladatokat a gyermeknek és a szülőnek is el kell sajátítani, hogy az otthoni gyakorlás megfelelő korrekcióval történhessen lehetőleg mindennap. Az órák egyéni kezelésben zajlanak.
A módszer megalkotója az 1900-as évek elejétől a német Katharina Schroth. A csontos elváltozás következtében a csigolyák ék alakúvá válhatnak, a bordák mozgékonysága korlátozódik, majd ennek hatására a légzési vitálkapacitás is csökken. A gyógytorna módszer meghatározott idegi mechanizmusokra épül, különösképpen a tartás és a mozgásérzékelésre. A megfelelő tartáskorrekció és a görbület korrekciós új helyzet érzékelés begyakorlásával az új tartási érzés idővel rögződik. A gerincferdülés 3D korrekciójának eléréséhez különböző asszimetrikus helyzetekben a törzsizomzat meghatározott szakaszának működését váltjuk ki.
A terápia kiemelkedően fontos részét képezi a háromdimenziós légzés, mellyel a csigolyák csavarodását, az oldalirányú görbületet és a gerincferdüléssel gyakran együtt járó „lapos hátat“ korrigáljuk. A terápia lényege, hogy a gerincet aktív nyújtásokkal és a légzéssel a törzs csavarodásának visszaállítását érjük el, majd ennek a testhelyzetnek a megtartása mellett izomerősítést és nyújtást alkalmazunk.

Javasolt:

  • Scoliosis (gerincferdülés)
  • Scheuermann kór (fiatalkorban fellépő csigolyanövekedési zavar)
  • Operáció előtti mobilizáció
  • Operáció utáni rehabilitáció
  • Egyéb csigolyadeformitások és tartási problémák (Pl.:Bechterew kór)

 

Szomi-Kovács Enikő

Diplomámat a Pécsi Tudományegyetem Gyógytornász Karán szereztem 2010-ben. Kezdetben a Péterfy Sándor utcai kórházban dolgoztam le 3 évet, majd a házi ápolásban folytattam ortopédiai, traumatológiai és reumatológiai betegekkel.

A rugalmas munkaidőt kihasználva a Kelenfa Családi és Szabadidő Központban dolgoztam. Szüléssel és szülés utáni hasizom regenerálással foglalkozom közel 10 éve.

Jelenleg csak online órákat tartok.

Telefon: +36 70 229 65 71
Email: info@restartstudio.hu