Borsos Boglárka

Végzettségeim:

 • Gyógytornász

 • Stecco féle Fascia Manipuláció I, II., III., IV. szint

 • Visceralis terápiák (máj-epe, tüdő-lép, gyomor-nyelőcső, belek, diaphragma, vese- húgyhólyag, méh- prosztata)

 • FDM I, II., III., Sport FDM

 • Nervus vagus terápia

 • Hegkezelés

 • Fascia tréning

 • MeCkenzie A., B.

 • Schroth terápia

 • Dorn terápia és breuss masszázs

Árak

Kötőszöveti terápiák(stecco, visceralis terápia, vagus terápia, FDM, hegkezelés)
15.000 Ft

Fascia tréning egyéni(a belső szervek kötőszöveti tornájával)
10.000 Ft

Kiscsoportos Fascia tréning
5.000 Ft

Gerinctréning
10.000 Ft

Access bars:
15.000 Ft

Átmozgató, erősítő tréning, egyéni
10.000 Ft

Átmozgató, erősítő tréning, kiscsoportos
5000 Ft

  Magamról

  2005-ben végeztem a Szegedi Tudományegyetem gyógytornász szakán.

  Munkám során nagyon sok csodás gyógyulást tapasztaltam, mégis voltak esetek,amikor kevésbé volt látványos az eredmény, vagy azt, csak hosszú hónapok alatt értük el. Majd rátaláltam a kötőszöveti terápiákra, és azonnal beleszerettem. Számomra evvel lett teljes mindaz, amivel annak idején én a gyógytornász szakmát választottam.

  Lenyűgözőnek találom, hogy azok a fájdalmak, amik mozgásra nehezen reagálnak, a kötőszöveti terápiákkal ötvözve, milyen gyorsan tudják elhozni a kívánt eredményt, és javítanak életminőségünkön.

  Fontosnak találom, hogy az összes általam végzett tevékenység orvosi kutatásokon alapszik, azaz evidance based. Igyekszem tudásom naprakészen tartani. Egyre több orvosi tanulmány születetik az utóbbi időben a kötőszövettel kapcsolatban, ezekről szerencsére van lehetőségem tájékozódni, és beépíteni munkámba.

   Nervus Vagus terápia (A nyugalom terápiája)

   Ez a kezelés a 10. agyideg (nervus vagus) kötőszövetes környezetének felszabadítását célozza meg. A mai rohanó világunkban sajnos nagy szerepet kap a stressz. Egyre több orvosi kutatás jelenik meg, ami bizonyítja a stressz szervezetünkre gyakorolt negatív hatását, valamint, hogy a nervus vagus kezelése ezeket milyen mértékben tudja csökkenteni, semlegesíteni. Testünkben szimpatikus tónusfokozódás van mindig, amikor stresszes helyzetbe kerülünk. Azonban ha ez a stressz tartóssá válik, testünk nem tud megnyugodni, nem tud kellő figyelmet biztosítani belső szerveink munkájának. Ilyenkor nyugtalanabbul alszunk, feszültebbek vagyunk, hajlamosabbá válunk gyulladásos betegségekre, stroke-ra, cukorbetegségre, endometriózisra, megmutatkoznak kellemetlen testi tünetek pl. puffadás, testi fájdalmak .

   A 10. agyideg kötőszövetes környezetének lazításával rendkívül gyorsan tudjuk az idegrendszeri egyensúlyt helyreállítani. Eredményeképpen közérzetünk, alvás minőségünk, szervi funkciók javulnak. Tanulmányok bizonyítják az IBS-es betegeknél Terápia alatt azonnal ellazultabbá vállunk.

    Stecco

    A Stecco féle Fascia Manipulációs technika a testünkben jelentkező fájdalmakat kezeli. Rendkívül hatékony módszer. Több éves/évtizedes panaszok is könnyedén megszüntethetőek, csökkenthetőek általa. A kötőszöveten(fascián) létrejött elváltozásokon dolgozik. 

    Testünk legnagyobb részt kötőszövetből áll. Nagyon sok érzékelő szervecskét (receptort) tartalmaz,ezért amennyiben a fascián sérülés, elváltozás történik, azt fájdalomként érzékeljük. De, hogyan is keletkeznek ezek a fájdalmak?

   Ahhoz, hogy ezt megértsük, tudnunk kell, hogy minden sejtünk kötőszövetesen össze van kötve a szomszédjával, ami szintén a szomszédjával, és így tovább. Ilyenformán a lábujjhegyünk is összeköttetésben van az orrunkal.

   Tehát, ha például gyerekkorunkban kibicsaklott a bokánk, az felnőttkorban okozhat derék panaszokat, vállfájdalmakat, vagy akár migrént is.

    Fájdalmainkért felelősek lehetnek belső szerveink is. Minden szervet körbevesz egy kötőszövetes burok, ami szintén összeköttetésben áll egy másik kötőszövetes burokkal…Minden szervnek megvan a saját mozgásigénye, hogy funkcióját el tudja látni. Gondoljunk csak a bélmozgásokra. Beleknek sokat kell mozdulni, csavarodni, hogy a benne lévő táplálékot keverni tudja. Amennyiben a szervek körüli kötőszövet állapota nem kielégítő, akkor szerveink mozgása zavart szenved, így nem tudják ellátni tökéletesen a funkciójukat , és kialakul egy diszfunkciós állapot. 

    A testünk, hogy adjon az adott szervnek egy kicsivel több mozgásteret, ezeket a kötőszövetes feszüléseket kihelyezi a végtagokra. Sokszor ilyenkor jelentkeznek sérülés vagy túlterhelés nélküli , megmagyarázhatatlan fájdalmak.

   Például tüdőelváltozások okozhatnak fájdalmakat a karokban, a vese utánozhat lumbágó szerű panaszokat, achilles fájdalmakat. A belső elválasztású mirigyek is jelezhetnek a csuklónál, bokánál stb.

   Olyan is előfordulhat, hogy gyerekkori visszatérő fülgyulladások boka, vagy nyaki panaszokat okoznak felnőtt korban. Nagyon sok variáció lehetséges, mindegyik egyéni.

    Amennyiben ez a kompenzáció hosszabb ideig fennáll, elkezdhetnek deformációk is létrejönni az ujjakon(pl kalapácsujj, hallux valgus). Ha már nem tudja hova rakni a test a feszülést, elkezdődnek a fájdalmak a szervek tájékán is, elkezdődhetnek sejtszintű elváltozások is az adott szervben.

   A kezelés mindig egy alapos kórtörténet felvétellel kezdődik. Meg kell tudnunk, az adott probléma kiváltó okát. Majd egy alapos betegvizsgálat után, elkezdjük a terápiát, ami a fascián lévő besűrűsödött részek kezeléséből áll.

   Fascia tréning

    Kötőszövetünk állapotának karbantartása nagyon fontos egészségi állapotunk megőrzéséhez, teherbírásunk megtartásához, a sérülések elkerüléséhez, belső szerveink jó működéséhez. Az idő előrehaladtával közőszövetünk is változik, víztartalma csökken, kollagéntartalma is megváltozik, kevésbé lesz rugalmas, könnyebben sérül.

   Az ülő életmód, kevés mozgás -és folyadékbevitel összetapadásokat okoz a kötőszöveten. Ez által terhelésre könnyebben sérülhetünk, leggyakrabban mikor egy hozzá nem szokott szervezet , hirtelen sportolni kezd. Sokszor a várt eredmény előtt abbahagyják ilyenkor az emberek, mert vagy elkezd fájni valamijük, vagy úgy érzik nincs kellő eredmény. Egy jól karbantartott kötőszövet rugalmasabb, kisebb erő befektetéssel engedi a mozdulatokat, ezáltal kevésbé fáradunk, s mivel a rugalmassága is megnövekszik nagyobb teljesítményre leszünk képesek. Minden életkorban ajánlott, időseknél is, hiszen a rossz minőségű fascia eredményeképp sokkal fáradékonyabbak nagyszüleink.

   Sportolóknál kifejezetten fontos a sérülések megelőzésére, és a nagyobb teljesítmény elérése céljából. 

   Visceralis terápia 

   Szerveket körülvevő kötőszövetes környezet elváltozásait kezeli, valamint az ezekből fakadó kisugárzó, a test más területein jelentkező fájdalmakat.

   Szerveink összes sejtjét kötőszövet köti össze, majd a szerveket burkolja be, amik egymáshoz ismét fasciálisan kapcsolódnak valamint a mellkashoz, medencéhez, csigolyákhoz…A zsigeri kötőszövet segíti a szerv munkáját, vérellátását, helyén tartja a gravitációval és mozdulatokkal szemben, mégis engedi annak működéséhez szükséges mozgásokat.

   Minden szervünknek kell egy bizonyos mozgástér, ami a munkájához elengedhetetlen. Gondoljunk csak a beleinkre: ahhoz, hogy jól megtudja emészteni a táplálékot, ahhoz fordulnia, csavarodnia, előre-hátra, le-fel kell mozognia kell.

   Májunk például naponta úgy nyolcszáz métert tesz meg. Ahogy ki-, és belélegzünk a máj is a hasüregben le-fel, előre és hátra csavarodik. Amikor egy szervnek a mozgási lehetőség nincs biztosítva, testünk úgy próbálja ezt kompenzálni, hogy a szervek mozgáshiányát átvezeti mozgatószervrendszerre, például a karra. Agyunk azért teszi ezt, mert a rossz májműködésbe belehalhatunk, viszont karunk fájdalmába nem, és az agy legfontosabb feladata, hogy életben tartson minket.Szervi szinten is érzékelhetjük ezeket a kötőszövetes elváltozásokat, jelentkezhet akár refluxként, epebántalmakként, puffadásként…Ilyenkor a szerv funkcionális elváltozásáról beszélünk, vagyis nem sejtszintű a probléma, hanem a fasciális feszülések miatt nem tudja kellőképpen ellátni munkáját. Az ilyen jellegű elváltozásokat sokszor vizsgálatokkal nem lehet kimutatni. Sejtszintű elváltozásnál, mint pl. Crohn betegségnél javíthat az állapoton, azáltal, hogy a folyamatos gyulladások okozta összetapadásokat feloldja, így könnyebb lesz az emésztés, kevésbé puffadunk, kevesebb lesz fájdalmunk, de maga a betegség kezelése orvosi feladat. Van amikor nem javasolt a visceral terápia , mint rosszindulatú elvátozásoknál, akut gyulladásoknál-fertőzéseknél, terhességnél, májcirózisnál, szívelégtelenségnél.

   Kezelés alkalmával leginkább a hasfalon és a törzsön alkalmazunk finom, toló-húzó mozdulatokat. Közben érzékeljük a kezünk alatti kötőszövet oldódását, és követjük annak irányát. A módszer kellemes, nem jár fájdalommal. 

   Tudni érdemes, hogy előtte pár óráig ne együnk, ne teli gyomorral érkezzünk a rendelőbe. Aznap, és a rákövetkező nap igyunk legalább egy liter vízzel többet mint szoktun, hiszen a kezeléssel mobilizáva van a sejtközötti folyadék, s vele együtt a méreganyagok, annak kiürülését segíteni kell.

   FDM 

   Gondolom ismerős mindenkinek a “jajj, lehajoltam, és úgy maradtam”, vagy “egy rossz mozdulatban meghúztam a kezem”. Ilyenkor fájdalmak hátterében legtöbbször a kiszáradt, összetapadt fasciális sérülések állnak. Ez a módszer helyi jelleggel kezeli a fasciális elváltozásokat. Mivel a kötőszövetekben van a fájdalomérző érzékszervek nagy része, így ez a módszer kissé fájdalmas, de annál hatékonyabb. A terápia során a fájdalmak fontos jelentéssel bírnak, ezért nem javallott fájdalomcsillapító bevétele a kezelés előtte. Fontos még, hogy 2-3 napig ne terheljük meg testünket utána, lehetőség szerint kerüljük a meleg kezeléseket, szaunát, forró fürdőt, masszázst. 

   Hegkezelés

   A hegek nagy mértékben képesek befolyásolni a  kötőszöveteket, fájdalmakat.

   A heg az egy instabil szövet, ami folyamatosan kapaszkodni próbál a környezetéhez. Sokszor okoz összenövéseket a szerveken, szervek közt, vagy rosszul tapad az alatta levő csonthoz. Ez okozhat funkcionális zavarokat szerv szinten, vagy a mozgató rendszerben indukálhat fájdalmakat az esetek 60 %-ban. Egy letapadt heg néhány alakalom alatt Hegkezeléssel könnyedén felszabadítható, így ismét javulhat közérzetünk.

   Azt hinnénk,hogy minél régebbi egy heg, annál gyógyultabb. A valóság viszont az, több évtizedes heg is okozhat problémákat, fájdalmakat, akár a hegtől távolabbi helyeken is. Attól, hogy egy heg szépen néz ki,még a mélyebb szövetekben okozhat összetapadásokat. Például, egy külsőleg szép császármetszés heg, a hasfal mögött akadályozhatja a méh mozgását. A méh környezetének ez a fajta elváltozását, leghamarabb a belek szintjén érzékeljük, hasmenés, székrekedés vagy egyéb elváltozás formájában. Ha ez az állapot már régóta fennáll, akkor esetleg a térdeknél is megjelenhetnek a panaszok.